lördag 6 oktober 2007

Haggis


Riktigt gott faktiskt. Det fina är att det går så snabbt att slänga ihop när man kommer hem lite hungrig efter jobbet.

1 st lever från får
1 st hjärta från får
1 par lungor från får
1 st mage från får
450 gr havregryn
450 gr njurtalg, finhackad
2 st gula lökar, finhackade
2 msk salt
1 tsk vitpeppar
1/2 st muskotnöt, finmalen
1 st citron, endast saften
6-9 dl kraftig köttbuljong

1. Blötlägg magen i saltat vatten, helst över natten.
2. Vänd magen ut och in och tvätta den noga.
3. Skölj hjärta, lever och lungor väl.
4. Täck levern med kallt vatten och koka i 1,5 timme.
5. Efter 45 minuter tillsätts lungor och hjärta, väl rensade.
6. Rosta havregrynen i ugnen tills de blir gyllene i färgen.
7. ( När inälvorna är kokta: )
8. Hacka halva levern grovt, hacka resten av levern mycket fint.
9. Hacka hjärta och lungorna mycket fint.
10. Blanda allt och tillsätt havregryn, njurtalg, lök, kryddorna, citronsaft och buljongen.
11. För försiktigt in blandningen i magen, feta/mjuka sidan inåt.
12. Sy ihop öppningen, men tänk på att lämna plats för havregrynen att svälla.
13. Stick hål med en nål här och var så att ångan kan pysa ut.
14. Lägg haggisen i kokande vatten, eventuellt på en tallrik.
15. Låt sjuda långsamt i cirka 3 timmar. Vattnet skall täcka haggisen

Inga kommentarer: